• Kawa świeżo palona

Świeżo palona kawa to element, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. Napój pobudza, dodaje energii, zwiększa koncentrację. W naszym asortymencie znajdują się produkty pochodzące z różnych stron świata. Popularnością cieszą się kawy smakowe. Do ich wytwarzania wykorzystuje się naturalne olejki i przyprawy.  Zapewniamy ziarna, które – w zależności od stopnia zmielenia – sprawdzają się do parzenia w ekspresach ciśnieniowych, przelewowych, a także w kawiarkach.

Czym wyróżniają się nasze produkty?

Każdy, kto choć raz spróbował świeżo palonej kawy, zdaje sobie sprawę, że jest ona dużo smaczniejsza od tej produkowanej na skalę masową. Charakteryzuje się przyjemnym i intensywnym zapachem wypełniającym całe pomieszczenie. Przechowywana w odpowiednich warunkach utrzymuje niepowtarzalny aromat do 6 miesięcy. Z tego też względu na każdym opakowaniu podajemy datę przygotowania. Polecamy mieszanki składające się z łagodnej Arabiki oraz lekko gorzkawej Robusty. Posiadamy ponadto artykuły jednogatunkowe o wyrazistym stylu.

Kawa świeżo palona bardzo dobrze komponuje się z nutami przypraw oraz owoców, m.in. wiśni. Na zainteresowanie zasługuje zestawienie wyczuwalnego smaku orzechów z łagodną czekoladą. Dokładamy wszelkich starań, by nasz asortyment odznaczał się wysoką jakością, dlatego współpracujemy z rodzinną palarnią M&D Śmichura dbającą o przestrzeganie ściśle wyznaczanym norm i procedur. To sprawia, że gotowe wyroby zachwycają niesamowitą wonią. Sprzedajemy produkty w efektownych pudełkach, które doskonale nadają się na prezent dla bliskiej osoby. Można zdecydować się na zakup artykułów o wadze 500 g lub 1000 g.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie kawy świeżo palonej?

Do najważniejszych czynników, którym warto się przyjrzeć, zalicza się okres od daty palenia. Im krótszy termin, tym lepiej. Do istotnych kwestii należy też rodzaj obróbki, czyli postępowania z ziarnami. Kawa świeżo palona wytwarzana metodą naturalną – polegającą na równomiernym suszeniu owoców kawowca, a następnie ich łuskaniu wyróżnia się stosunkowo niską kwasowością. Często stosuje się też technikę o nazwie „washed process”. W tym przypadku ziarna wydobywa się z miąższu najpóźniej do 24 godzin po zerwaniu, potem wkłada się je do basenów fermentacyjnych i poddaje suszeniu. Istnieją także rozwiązania typu „semi-washed”, gdzie zaczyna się od usunięcia zewnętrznej skórki, a później ziarna wystawia na słońce. Warto przyjrzeć się sposobowi palenia. Do chętnie wybieranych zalicza się tzw. full city, czyli średnio ciemne. Charakteryzuje się ciemnobrązowym kolorem ziaren, intensywnością i goryczkowym posmakiem. Koneserzy „małej czarnej” koncentrują się też na stopniu body, czyli konsystencji naparu. W praktyce parametr ten zależy od ilości naturalnych tłuszczów występujących w ziarnach.

Ogromne znaczenie mają ponadto kraj i region pochodzenia. Każdy obszar wyróżnia się swoistymi warunkami klimatycznymi. Przykładowo, świeżo palona kawa pozyskiwana z Indii cechuje się intensywnością oraz niewielką kwasowością. Dobrze zapoznać się także z informacjami na temat wysokości upraw. Im wyżej położone plantacje, tym bardziej wysublimowany smak napoju. Artykuły dostępne w naszym sklepie internetowym pochodzą głównie z terenów wyżynnych, gdzie dominują chłodniejsze i stabilne temperatury sprzyjające wzrostowi roślin.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą. Jeśli mają Państwo pytania, prosimy o kontakt telefoniczny albo mailowy. Z przyjemnością pomożemy w dopasowaniu świeżo palonej kawy odpowiadającej Państwa preferencjom smakowym.