• Kategorie
  • Parametry
  • Kawa mielona

Kawa mielona dostępna w naszym sklepie to efektem starannej i długotrwałej pracy ekspertów od wypalania kawy z najbardziej cenionych europejskich palarni kawy. Poza doborem odpowiedniego składu ziaren najlepszych odmian gatunków Arabica oraz Robusta, niezbędne jest również zastosowanie właściwego stopnia mielenia.

Najważniejsza zasada dotycząca mielenia kawy mówi o tym iż jeżeli kawa jest dłużej zaparzana, to musi być grubiej zmielona. I dłuższy jest kontakt kawy z wodą, tym grubsze powinny być jej drobiny. Do espresso, które zaparza się krótko, kawa powinna być zatem zmielona drobno (grubość drobin ok. 0,2 mm), a do kawy zaparzanej w dzbanku, dripie czy aeropresie – grubo.

Rodzaje mielenia kawy:

  • drobne – do zaparzania w ekspresach ciśnieniowych
  • średnie – do zaparzania w kawiarkach, dripach, aeropresach i filtrach
  • grube – do zaparzania w dzbankach i urządzeniach typu „french press” (praski francuskie).

Nasz sklep oferuje Państwu kawę zmieloną w sposób odpowiedni zarówno do ekspresów ciśnieniowych, przelewowych,   kawiarek jaki i do tradycyjnego zaparzania.